Günümüzün kendini kabul ettiren platformlarına verilen genel isim Sosyal Medyadır. Bu mecrada bulunmak isteyenlerin profesyonel destek aldıkları hizmetin adı ise Sosyal Medya Hizmetleri olarak tanımlanabilir. Bu platformlarda bulunmak isteyenlerin bilmesi gerekenler var. Öncelikle Sosyal Medya olgusu nasıl gelişti. Bütün bunları şöyle bir özet geçelim:
İnternet ağı ilk olarak ABD’nin nükleer bir saldırı için aldığı tedbirle ortaya çıktı. Savunma alanındaki verilerin bilinmeyen bir noktaya aktarılması projesiyle ilk internet ağı ortaya çıkmış oldu. Yani ilk internet ağı savunma alanında kullanıldı. Daha sonrasında Üniversiteler tarafından eğitim alanında kullanılmaya başlandı. Eğitim alanından sonra şirketler ticari faaliyetlerde internetin kullanımına başladı. En son olarakta günümüzde bu kadar yaygınlaşarak cep telefonlarımızın bağlı olduğu mobil şebeke üzerinden ceplerimize kadar girdi.
Evlerde ilk olarak internet çevirmeli bağlantı dediğimiz düşük düşük hızdaki modemler ile bakır telefon hatları üzerinden sağlanıyordu. Daha sonra teknolojinin ilerlemesiyle sırasıyla DSL, ADSL, VDSL ve son olarak da fiber hatlarla (camdan üretilmiş fiber optikler) ışık hızına ulaştı. DSL ve ADSL zamanlarında chat sohbet ile bir birini tanımayan insanların iletişim kurmasını, tanışmalarını ve sosyalleşmesine olanak sağladı. Bu inşaların çok hoşuna giden bir durumdu. Bu iletişim Chat (sohbet) tekniği başlarda yazışarak daha sonra sesli ve görüntülü olarak sağlandı. Webcam dediğimiz bilgisayar kameraları bu sayede yaygınlaştı. En iyi görüntülü görüşme programı Microsoft’un MSN Messenger programıydı. MSN Messenger’da oturum açıp çevrimiçi olunduğunda listesindeki kişiye “Oturum açtı” şeklinde bilgisayarın sağ alt köşesine bildirim gitmesi herkesin hoşuna giden bir özellikti.
MSN Messenger ‘dan sonra Mark Zuckerberg’in ilk olarak Harvard Üniversitesi öğrencileri arasında kurduğu, daha sonra ise tüm herkese kayıt olup kullanım imkanı veren, Türkiye’de ise ilkokul arkadaşımızı, eski dostumuzu arattığımız Facebook platformu Sosyal Ağlar’ın yaygınlaşmasında en önemli kilometre taşlarından biriydi. Facebook hem eski arkadaşlarımızı arayarak bulduğumuz, resimleri kendi ağımız içerisindeki kişilerle paylaştığımız kısacası sanal olarak sosyalleştiğimiz bir platformdu. Zaman içerisinde bu platforma alternatifler oluşmaya başladı. Facebook’un yeni olduğu zamanlarda iş dünyası tarafından Türkiye’de kullanılan cember.net sitesi ise çalışanlar iş dünyasında bir network (oluşturuyorlardı) daha sonra cember.net sitesi Xing şirketine devredilmiştir. Facebook sosyal ağlar olayının gelişmesine katkı sağlamış, facebook’tan sonra yıldızı parlayan instagram, tiktok, youtube Sosyal Medya uygulamalarının gelişmesine öncülük etmiştir.
İnstagram Reklam Sosyal Ağlar’ın Sosyal Medyaya dönüşmesi olayı hükümetlerin, parasal olarak güçlü şirket ve ideolojilerin yazılı ve görsel medya (gazete-tv) yi kontrol atına almasıyla kitlelerin kendi içinde haberleşmesine karşı aldıkları tedbire alternatif olarak gelişti. Sosyal ve toplumsal olayların seyrine, gidişatına medyanın etkisi azımsanmayacak kadar önemlidir. Kişiler arkadaşları, bağlantıları, listesindeki kişilerle özel anlarını paylaştıkları sosyal ağlar; medyanın kısıtlanmasıyla bilgi paylaşımı, haber paylaşımı, etkinliklere davet, protesto hareketlerinin yönetimi için bir platform haline geldi.
Ancak insanları sosyal medyada bir araya getiren sosyal ağlardan kalan özel bilgilerin çevresiyle ve ağıyla paylaşılması, insanların bu bilgileri takip edebilmek için sürekli olarak sosyal ağlara giriş yaparak bu sosyal ağları internette en çok ziyaret edilen sayfalar veya uygulamalar haline getirdi. İnstagram Reklam Ayrıca kullanıcılar bir birlerinin hoşuna giden özel anlarını paylaşmanın yanında tartışmaya beğenmeye açık haber, görsel, metin, videoları paylaşmalarıyla bu platformdaki etkileşimleri artırdılar, artırdılar ve artırdılar…
Bu etkileşim o kadar çok arttı ki artık herkesi kendine bağlayan, tabiri caizse insanları boş vakitlerinde can sıkıntısında direk ziyaret ettikleri, giriş yaptıkları platformlar haline getirmiş oldu. Sosyal medyada bu kadar çok etkileşim, bu kadar fazla üye, bu kadar fazla çevrimiçi insan sayısı sosyal ağların sosyal medyaya dönüşmesine büyük katkı sağladı. Sosyal Medya'ya dönüşen sosyal ağlarda artık iş ticarileşmeye başladı.
Şöyle düşünün televizyona bir reklam verdiğinizde alakalı alakasız herkes tarafından görüntülenebilir. Reklam yatırımınızın ne kadar kişiye ulaştığı, bunun ne kadarının sizin hedef kitleniz olduğu, ne kadarının size geri dönüş yaptığı gibi verileri ölçmek biraz daha zordur. Ancak sosyal medyada tam tersi bir durumla çok daha avantajlısınız. Sosyal medyayı günde onbinlerce, yüzbinlerce insanın geçtiği bir cadde gibi düşünün. Ancak bu caddede geçen insanların özellikleri gerçek hayattaki gibi karışık, alakalı alakasız olarak değil de sizin belirlemiş olduğunuz potansiyel müşteri kriterlerine de uyan kişiler. Bu caddeye reklam verdiğinizi düşünün. Kaç kişin reklamı gördüğünü, kaçının reklamı gördükten sonra neler yaptığını işte Sosyal Medya Hizmetleri ile ölçebiliyorsunuz.
Sosyal Medya hedef olarak online sayısını sürekli yüksek tutma, insanları, kitleleri kendine bağlı tutmayı hedeflemektedir. Bu hedefi de yine Sosyal Medya içerisindeki kullanıcılar ile sağlamlaştırmaya çalışıyor. Zaten sosyal medyayı sosyal medya yapan kullanıcıların kendisidir. Kullanıcıları sürekli online yapma hedefini gerçekleştirmek için içerik üretici kavramı geliştirildi. İçerik üreticiler Sosyal Medyadaki kullanıcıları daha fazla online tutabilmek, daha fazla etkileşme sokmak için düzenli bir şekilde beğenisi yüksek paylaşımlar yapmaktadırlar. İçerik üreticiler arasındaki rekabet o kadar yüksek ki, sosyal medyalar bu sayede kendi kendini ayakta tutabilecek, büyütecek platformlar haline geldi.
Sosyal Medya İçerik üretici ne için içerik üretir? İçerik üretmenin ona kazancı nedir?
İnstagram Reklam İçerik üreticiler insanlar tarafından etkileşimi yüksek paylaşımlarla takipçi ve beğeni sayılarını artırarak networklerini büyütmeye çalışırlar. Bu network büyüdükçe paylaştıkları içerikler aldıkları etkileşimle daha fazla insana ulaşıp daha fazla takipçi veya abone kazandırdığı için o içerik üreticinin ünlenerek bir reklam hesabına sahip olmasını sağlıyor. Bu içerik üretici kendi işiyle ilgili paylaşımlar yapıyorsa zaten takipçilerden gelen etkileşimlerle işini daha fazla büyütüyor, işi büyüdükçe Sosyal Medya paylaşımlarını daha da profesyonelleştirerek ününe ün katıyor. Ancak eğer işiyle ilgili paylaşım yapmıyorsa içerik üretici bu sefer de işini büyütmek isteyen işletme ve kuruluşlarla iş birliği yaparak bu iş birliğinden maddi gelir elde ediyor. Bu şekilde içerik üreticiliği de prestijli bir iş haline getirerek kariyer yapmış oluyor.
Peki sosyal medya platformu nasıl para kazanıyor?
Kişiler kaydolurken sosyal medya platformlarına bazı özel bilgilerini verirler. Yaşadığı şehir, yaş, cinsiyet, ilgi alanları gibi. Bu özel bilgiler sayesinde reklam verenler potansiyel hedef kitleyi bulmak, doğru kişilere ulaşmak ve bu alanda harcadıkları paradan maksimim geri dönüşü sağlayabilmek için sponsorlu bağlantı veya reklam vererek sosyal medya platformuna ödemlerde bulunuyorlar. Bu yöntem o kadar fazla ki, dünya üzerinde bu Sosyal Medya platformları inanılmaz büyük şirketler haline dönüşüyorlar. Sosyal medya platformlarının ellerindeki online insan gücü ile ölçüldüğünde işini büyütmek isteyen şirket ve kuruluşların Sosyal Medya Hizmetleri almadan ürün ve hizmet reklamı yapmamasını olanaksız hale getiriyor.
İnstagram Reklam Sosyal Medya Hizmetleri ile Instagram, Facebook, Twitter, Linkedin, Tiktok gibi mecralarda bulunmak isteyen kişi veya kuruluşlara danışmanlık desteği ve yerine göre de gönderi paylaşım hizmetleri sunarak potansiyel müşterilerine ulaşmalarını hedefliyoruz.
2008 yılından bu yana Ramnur Bilgi Teknolojileri - Profesyonel Web Tasarım, Seo, Kurumsal e-Mail, Domain Tescil, Google Ads Reklamları başta olmak üzere Akademik Anket, Logo Tasarımı, İmza Tasarımı, Kurumsal Kimlik Oluşturma, Dijital İtibar Yönetimi, SSL Güvenlik Sertifikası, Google Haritalar, Yandex Haritalar ve Sosyal Medya desteği hizmetlerini sunmaktadır.